Skip Navigation

Válasszon nyelvet

Hogyan vált a MOOG az ipar 4.0 úttörőjévé

Videót nézni

A kiváló minőségű felfüggesztés-alkatrészek gyártásának „forradalmi” megközelítése

 

Az elmúlt évtizedben elindult az ipari forradalom negyedik szakasza, vagyis az „ipar 4.0”, amelynek új technológiái és gyártási képességei a digitális kapcsolatok kihasználásával segítenek a kiváló minőségű termékek minden korábbinál gyorsabb és biztonságosabb előállításában.

Az ipar 4.0 lehetővé teszi, hogy a gyártók intelligens automatizálás útján összekössék a gépeket és az embereket, felgyorsítsák az információáramlást és az elemzéseket, és megszabaduljanak a csak emberi beavatkozással végzett folyamatokkal járó korlátoktól. Azok a vállalatok, amelyek képesek hatékonyan alkalmazni ezt a modellt, hatalmas fejlődést tapasztalhatnak a termékek életciklusának minden szakaszában – többek között a tervezés, a mérnöki kivitelezés, a gyártás, a leltározás, az értékesítés és az ügyfélszolgálat területén.

A MOOG az összes gyártási és összeszerelési művelet során kiaknázza ezt a forradalmat, és innovatív technológiák és az ezekhez kapcsolódó folyamatok segítségével szolgáltatja a biztonságosabb, tartósabb és a járműtulajdonos számára kiemelkedőbb vezetési élményt nyújtó kormánymű- és felfüggesztés-alkatrészek új generációját.

Az ipar 4.0 középpontjában az „eszközök internetes hálózata”, vagyis az IoT áll. Az IoT a gépek, érzékelők és egyéb eszközök összekapcsolását jelenti. Ez a kiterjedt hálózat lehetővé teszi, hogy az eszközök valós időben osszanak meg adatokat, amelyeket mind a gépek, mind az emberi kezelőik folyamatosan elemezhetnek, hogy a megfelelő beavatkozással oldhassák meg a problémákat, és egyéb módosításokat hajthassanak végre a hatékonyság, az egységesség és legfőképp a jobb minőség biztosítása érdekében.

Természetesen a gyártási folyamatok fejlesztéséhez nem csupán hatékony digitális kommunikációra van szükség. Az is fontos, hogy folyamatosan a megfelelő információkat gyűjtsük be, és tanuljunk is belőlük, hogy minden újabb termékgeneráció jobb legyen az előzőnél.

Hogyan képes erre a MOOG?

Intelligens gépek

A gyártást elsődlegesen a termékeket összeállító berendezések végzik. A MOOG szervomotorokkal és pontos érzékelőkkel ellátott, intelligens gépeket használ, amelyek a gyártási folyamat minden lépésénél adatokat gyűjtenek, és precíz méréseket végeznek a gyártósoron lévő és az elkészült termékek minőség-ellenőrzéséhez egyaránt, hogy az alkatrészek összes jellemzője a tűréshatárokon belülre essen.

Big data, gépi tanulás és mesterséges intelligencia

Az egyes érzékelőktől és interakciókból begyűjtött adatpontokat áthelyezzük és tároljuk. Ezeket az adatokat felhasználva a gépek „megtanulhatják”, hogyan hajthatnak végre jobban egyes feladatokat, és előre jelezhetik bizonyos műveletek jövőbeli kimenetelét. A MOOG-termékek összeszerelési műveletei során valós időben összegyűjtött adatok például a következők:

  • Poka yoke (Japán kifejezés, jelentése: hibakeresés) – Ha egy poka yoke nem teljesül, a termelés a hiba javításáig leáll
  • A leselejtezett termékek aránya
  • A szervomotorok gyártási paraméterei, mint az erőkifejtés vagy az elmozdulás
  • Kimeneti paraméterek (nyomaték-ellenőrzések)

Ennek a kifinomult gondolkodásnak köszönhetően a gépek intelligensebben, gyorsabban és jobban dolgozhatnak, az összeszerelési folyamaton végighaladó MOOG-alkatrészek pedig egy folyamatos fejlődési körforgás részei. Emellett a mérések is pontosabbá válnak, így a megegyező paraméterekkel rendelkező, de különböző gyártási tételekben szereplő alkatrészek könnyedén legyárthatók a műveletek megismétlésével. Ez pedig egyenletesebb gyártást biztosít, és javítja az ügyfelekhez kerülő termékek általános minőségét.

A ciklus során maga a berendezés is képessé válik diagnosztikák végrehajtására és módosítások végrehajtására a problémák, például a hagyományosan emberi beavatkozást igénylő működési hibák javítása érdekében.

Önálló továbbítás és együttműködő robotok

Az IoT-technológiák által elérhetővé tett intelligencia nagyban hozzájárul az alkalmazottak biztonságához. Az összekapcsolt gépek átlátják a saját munkakörnyezetüket, és huzamosabb ideig képesek emberi beavatkozás vagy üzemeltetés nélkül működni, ezáltal a balesetek és a sérülések kockázata mérséklődik vagy teljesen megszűnik.

Amikor pedig mégis szükség van emberi beavatkozásra, az érzékelők és a gépeket működtető szoftverek kialakításukból adódóan gondoskodnak arról, hogy a gépek közelében végzett műveleteket a lehető legbiztonságosabban lehessen végrehajtani.

Összekapcsolt szállítási láncok

Az összekapcsolt gyártósor a változó piaci igényekhez való alkalmazkodást is megkönnyíti. Azon túl, hogy az ipar 4.0 technológiái átláthatóbbá és kezelhetőbbé teszik a MOOG mérnökeinek rendelkezésére álló rengeteg adatot, általuk az összekapcsolt gyártósor is rugalmasabban reagálhat, és valós időben módosíthatók a műveletek és újrakonfigurálhatók a gyártási folyamatok. Az ipar 4.0 által rugalmasabbá tett berendezések segítségével a MOOG több száz termékváltozatot is legyárthat egyetlen gyártósoron, a módosítások alkalmazása pedig minimális leállással jár.

Ezen képességek kihasználásával a MOOG gyorsabban és költséghatékonyabban vezethet be új termékeket, mint a versenytársai. 

Jobb ügyfélélmény

A termelés és a szállítási lánc hatékonysága természetesen együtt jár a legújabb kormánymű- és felfüggesztés-alkatrészek gyorsabb megjelenésével. Azonban az ügyfeleknek számos további előnye származik ebből.

A kormánymű és a felfüggesztés alkatrészei a járművek biztonsági szempontból legkritikusabb részei közé tartoznak. Nemcsak a kényelmes vezetési élményhez járulnak hozzá, de más alkatrészekkel együttműködve elősegítik az irányíthatóságot és a folyamatos stabilitást is. Ezért a kormánymű és a felfüggesztés alkatrészeinek a legszigorúbb követelményeknek kell megfelelniük. Az ipar 4.0 technológiának köszönhetően a járművezetők még biztosabbak lehetnek abban, hogy a MOOG kormánymű- és felfüggesztés-alkatrészei minden esetben megfelelnek ezeknek az előírásoknak. A minőség-ellenőrzést rendkívül alapos digitális érzékelők felügyelik, amelyek kevésbé vannak kitéve az emberi hiba kockázatának. Ahogy pedig az alkatrészek végighaladnak az üzemen, minden gép és számítógép a kiváló minőségű termékek hatékonyabb gyártásának újabb és újabb módszereit azonosítja.

Mindemellett minden MOOG-alkatrész teljes mértékben nyomon követhető a gyártási paramétereihez rendelt sorozatszám segítségével. Rendellenességek észlelésekor minden érintett alkatrész azonnal azonosítható, így gyorsan elvégezhető a megfelelő beavatkozás.

A MOOG olyannyira biztos a termékek összeszerelésének új, szigorú megközelítésében, hogy piacvezető 3 éves garanciát vállal rájuk Európában. Ennek köszönhetően az eredeti MOOG-alkatrészeket felszerelő műhelyek nyugodtak lehetnek afelől, hogy az összes alkatrész rendkívüli teljesítményre és tartósságra lett tervezve és előállítva.

Kapcsolódó történetek
Betöltés...