Skip Navigation

Válasszon nyelvet

Saját kezűleg elvégezhető javítások – a készségeitől függetlenül

Ha rendelkezik a megfelelő eszközökkel, szeretné tisztességesen elvégezni a munkát, és élvezi a kihívásokat, az autója számos problémáját önállóan is kijavíthatja. A javítás sikeres elvégzése sikerélményt nyújt – és pénzt is megtakaríthat vele. Ráadásul nincs egyedül, a MOOG TV már több ezer embert inspirált. Ez a tökéletes hely, hogy megtanulja, hogyan végezheti el a gyakori javítási és karbantartási munkákat az autóján. Összegyűjtöttünk néhány gyakori autójavítási munkát, majd alapszintű és haladó feladatokként csoportosítottuk őket.

Alapszintű autójavítások:

  1. Olajcsere
     
    Az olaj elengedhetetlen a motor megfelelő kenéséhez. Azonban rendszeresen cserélni kell (az autógyártó ajánlása szerint, de benzines autókban általában körülbelül 10 000 km-enként, dízelüzemű autókban pedig 15 000 km-enként) az idővel felgyülemlő szennyeződések, például a piszok, az oxidált olaj és a fémrészecskék eltávolításához. Fontos, hogy ugyanakkor kicserélje az olajszűrőt is (lásd a következő szakaszt), hogy még jobban védje a motort.

  2. Szűrőcsere
     
    A szűrők védik a motort és az utasteret a szennyeződésektől és törmelékektől. Fontos rendszeresen tisztítani vagy cserélni őket, mert az eltömődött vagy károsodott szűrő miatt szűretlen részecskék kerülhetnek a motorba vagy az utastérbe, ami komoly következményekkel járhat.
    A szűrők négy fő típusa: üzemanyagszűrők, olajszűrők, levegőszűrők és utastéri szűrők. Az autó szűrőinek cseréjéről további információt a Champion blogjában talál.

  3. A gyújtógyertyák cseréje
     
    A gyújtógyertyák akár 140 000 km megtételéiig működőképesek maradnak, de a folyamatosan magas (20 000 és 1 000 000 V közötti) feszültségek miatt tönkremehetnek. Szerencsére könnyen cserélhetők. Az ajánlott csereidőközzel kapcsolatban lásd a kézikönyvet.

  4. Az ablaktörlők cseréje
     
    Még a kiváló minőségű ablaktörlők is elhasználódhatnak a környezeti tényezők (például napsütés, olaj, levegőben szálló szennyeződés és nedvesség) miatt, ezért a szakértők 1–2 évente javasolják az ablaktörlő cseréjét. 

Haladó szintű javítások

  1. A gumi-fém alkatrészek cseréje
     
    Időigényes és kihívást jelentő feladat lehet a gumi-fém alkatrészek, például a csapágyperselyek cseréje. A csapágyperselyek különböző felfüggesztési és kormányműalkatrészekben használatosak, ilyenek például a lengőkarok, a stabilizátor rudak, a lengéscsillapítók és a toronycsapágyak, valamint a motor és a sebességváltó tartói. A csapágyperselyek elhasználódása miatt a fém a fémhez ér, ami megterheli a csatlakoztatott alkatrészeket, és esetleg károsíthatja is az alkatrészeket. A csapágyperselyek cseréje tűnhet a legegyszerűbb megoldásnak, de azok gyakran fémhüvelybe vannak belenyomva, így nehéz őket eltávolítani. Egyszerűbbnek bizonyulhat kicserélni a csapágypersely körüli alkatrészeket, különösen, mivel a csapágypersely elhasználódása azt jelezheti, hogy maguk az alkatrészek használódnak el. Ha úgy dönt, hogy csak a csapágyperselyeket cseréli ki, javasolt a feladatnak megfelelő szerszámokat (például hidraulikus prést) használni a precíz és professzionális eredmény eléréséhez. Érdemes továbbá poliuretán csapágyperselyeket használni, mert ezek általában olcsóbbak, mint az eredeti, gumiból készültek, és ellenállóbbak a környezeti hatásoknak, így hosszabb az élettartamuk. 

  2. A nyomtávrúdfejek cseréje
     
    A nyomtávrúdfejek (más néven kormányösszekötő gömbfejek) két fő részből állnak. A belső nyomtávrúdfej (más néven az axiális rúd) a kormányműfogasléchez, a külső nyomtávrúdfej pedig az elülső kerekeken lévő kormánycsuklókhoz csatlakozik. A nyomtávrúd használatának egyetlen célja, hogy összekapcsolja egymással a két elülső kerékagyat, hogy amikor a vezető elfordítja a kormánykereket, mindkét első kerék ugyanolyan irányban és mértékben forduljon el. A nyomtávrudaknak kellően rugalmasnak kell lenniük a kormányzás, valamint a kerekek és a jármű ugrálásának kezeléséhez a közúti haladás során. Ezért alkalmaznak minden nyomtávrúd esetében gömbcsuklós kialakítást, hogy valamennyi irányba elfordulhasson, és közben megbízható kapcsolatot biztosíthasson. Ez a gömbcsukló idővel elhasználódik, és ki kell cserélni. Szerencsére ez viszonylag magától értetődő feladat egy szakképzett szerelő számára.

  3. A keresztlengőkarok cseréje
     
    A keresztlengőkarok a felfüggesztési rendszer csuklópontjainál vagy csuklóinál találhatók. A külső végük gömbcsuklóval csatlakozik a kerékszerelvényhez, a belső végük pedig csapágyperselyekkel van az alvázhoz csavarozva. Így a keresztlengőkar elfordulhat, ahogy a kerék emelkedik vagy süllyed. A legtöbb keresztlengőkar csapágyperselye gumiból, nejlonból vagy poliuretánból készül, amely idővel elhasználódhat a futásteljesítmény, a hőmérséklet-változások és más környezeti hatások miatt. Ha azt észleli, hogy ki kell cserélni a keresztlengőkarok csapágyperselyeit, valószínűleg egyszerűbb és gyorsabb megoldásnak fogja találni a teljes keresztlengőkar cseréjét. 

  4. A lengőkarok cseréje
     
    A lengőkarok az elülső felfüggesztés részei. Ezek kapcsolják össze az autó vázát a kormánycsuklóval, vagyis az elülső kereket tartó szerelvénnyel. Az autó vázához csatlakozó vég esetében rugalmas gumi csapágyperselyeket használnak, hogy a lengőkar felfelé és lefelé mozoghasson, amikor az elülső kerekek valamilyen egyenetlenségen haladnak át az úton. A lengőkar másik vége egy gömbcsukló (lásd alább). A lengőkarok cseréjekor érdemes megvizsgálni, hogy ki kell-e cserélni a teljes alkatrészt, vagy csak az elhasználódott csapágyperselyeket.


  5. A gömbcsuklók cseréje
     
    A gömbcsuklók kapcsolják össze az autó elülső kerekeit a felfüggesztési rendszerrel, lengőkarok vagy keresztlengőkarok segítségével (lásd fent). Bár úgy vannak kialakítva, hogy az élettartamuk több mint 150 000 km megtételére elengedő legyen, ennél korábban is elhasználódhatnak, ha rossz minőségű utakon kell megtámasztaniuk az autó súlyát. A szakértők azt javasolják, hogy mindkét gömbcsuklót egyszerre cseréljék, mert ha az egyik meghibásodott, jó esély van rá, hogy hamarosan a másik is meg fog.


  6. A stabilizátor-összekötő rudak cseréje
     
    A stabilizátor-összekötő rudak szerkezeti alátámasztást nyújtanak, amely védelmet biztosít éles kanyarodáskor. (Teljes mértékben működőképes) stabilizátor-összekötő rúd nélkül úgy fogja érezni, hogy az autó elbillen, ahogy a jármű súlya a kanyar külső oldala felé húz. A stabilizátor-összekötő rúd az autó súlyának elosztásával biztosítja mind a négy gumiabroncs megfelelő tapadását. A szakemberek azt javasolják, hogy mindig ellenőrizze a stabilizátor-összekötő rudat, amikor futómű-beállítást vagy bármilyen munkát végez a felfüggesztési rendszeren.

 

 

További támogatásra van szüksége a kormányművet és a felfüggesztést érintő problémák diagnosztizálásához?

 

Ugrás a diagnosztikai központhoz

 

Ha kétségei vannak…

Ha a MOOG TV felkeresése után sem biztos a készségeiben, a legjobb, ha szakemberre bízza a feladatot. Egyes alkatrészek cseréjéhez magas szintű műszaki tudásra és speciális berendezésekre van szükség, az alkatrészek helytelen beszerelésének pedig súlyos következményei lehetnek az autó stabilitására és az Ön biztonságára nézve.

 

 

A cikk tartalma csak tájékoztatásul szolgál, és nem helyettesíti a szakmai tanácsokat, amelyeket egy képzett szakembertől vagy autószerelőtől kaphat. Javasoljuk, hogy az itt felvetett témákkal kapcsolatos kérdéseivel forduljon egy képzett szakemberhez vagy szerelőhöz. A MOOG semmilyen körülmények között nem felelős a tartalmak felhasználásából fakadó esetleges veszteségekért vagy károkért.

Kapcsolódó történetek
Betöltés...