Skip Navigation

Válasszon nyelvet

Elhasználódott gömbcsuklók?
Így ellenőrizheti

A gyakorlatilag minden modern autóban megtalálható gömbcsuklók fontos részei a felfüggesztési rendszernek. A fő felfüggesztési csuklópontok közé tartoznak, amelyek a jármű lengőkarjait a kormánycsuklókhoz vagy -tengelyekhez kapcsolják. Az elülső gömbcsuklók azt is lehetővé teszik, hogy az első kerekek és a felfüggesztés hátra és előre, valamint felfelé és lefelé mozoghasson a kormánykerék elfordításakor vezetés közben, illetve amikor az autó egyenetlen útfelületen halad.

A modern gömbcsuklók nem szervizelhetők, és az élettartamuk sok esetben megegyezik az autóéval. Mivel azonban a gömbcsuklók lényeges szerepet játszanak a felfüggesztési rendszerben, fontos, hogy felismerje annak a jeleit, ha valami nem stimmel velük, és hogy tudja, hogyan ellenőrizheti őket. Ha pedig tényleg problémát észlel egy gömbcsuklón, javasolt a sérült gömbcsuklót és annak párját egyszerre kicserélni. Ez azért van, mert amikor az egyik gömbcsukló elkezd meghibásodni, valószínűleg a másik oldali is hamarosan meg fog.

Mi az a gömbcsukló? Gyors emlékeztető

Mielőtt elmélyülnénk a témában, gyorsan vegyük át, hogy mik azok a gömbcsuklók.

A gömbcsuklók esetében általában egy gömb alakú rész található a foglalatban, kenőanyaggal vannak megkenve, és porvédő fedi őket. A modern gömbcsuklók tömítettek, és bár ez meggátolja, hogy szennyeződés, törmelék és más szennyező anyag károsítsa a csuklót, ugyanakkor a karbantartást gátolja. Ez azt jelenti, hogy ha probléma van a gömbcsuklóval, általában a teljes szerelvényt ki kell cserélni.

A felfüggesztés típusától függően a legtöbb autó felső és alsó gömbcsuklókkal is rendelkezik. Az alsó gömbcsuklók általában nagyobbak és gyorsabban elhasználódnak, mert rajtuk nyugszik az autó elülső részének súlya.

Kattintson ide, ha el szeretné olvasni a gömbcsuklókról szóló részletes cikkünket.

Számos jel utal arra, hogy a gömbcsuklók esetleg elkezdtek elhasználódni. 

ball-joint-design

Néhány példa:

  • Csörömpölő vagy nyikorgó hangok
  • Oldalirányú sodródás
  • Laza vagy rezgő kormányberendezés
  • Egyenetlen gumiabroncskopás

Hogyan ellenőrizheti, hogy elhasználódtak-e a gömbcsuklók?

Előfordulhat, hogy a gömbcsuklók elhasználódásának tünetei lassan alakulnak ki, így egy ideig nem veszi észre őket. Ha azonban észlelte a fenti tünetek valamelyikét, vagy csak duplán szeretné ellenőrizni a gömbcsuklókat, a legjobb, ha először vezetés közben ellenőrzi a gömbcsuklókat, és ezután végez szemrevételezéses vizsgálatot.

A gömbcsuklók ellenőrzése vezetés közben

A gömbcsuklók vezetés közbeni ellenőrzése magától értetődő, egyszerű művelet:

1. Menjen egy kört az autóval

Vezesse a járművet közúton a sebességkorlátozásnak megfelelő sebességgel, és különösen figyeljen az autó motorjára, kormányberendezésére és általános teljesítményére.

Mire figyeljen?

Rezgés – ha a gömbcsukló elhasználódik, lazává válik, ami rázkódást okozhat, ezt a padlón és a kormánykeréken keresztól érezheti vezetés közben.

Balra vagy jobbra elforduló kormánykerék – az elhasználódott gömbcsuklók miatt a kormánykerék magától balról jobbra foroghat. Ez a gumiabroncsok egyenetlen kopását is okozhatja.

2. Haladjon át fekvőrendőrökön

Miután haladt egy darabon a sebességkorlátozásnak megfelelő sebességgel, vezesse át a járművet fekvőrendőrökön, alacsony sebességgel. Álljon meg és induljon el néhányszor, valamint tegyen néhány fordulatot.

Mire figyeljen?

Zaj – csörömpölő vagy nyikorgó hang lehet. A csörömpölést az elhasználódott gömbcsuklók okozzák, ahogy a felfüggesztés fel- és lefelé mozog az út felett. A nyikorgást az okozza, hogy a gömbcsuklóban lévő kenőanyagot védő gumisapka sérült, és a gömbcsukló csikorogni kezd. A gömbcsuklók kopásával ezek a zajok hangosabbá válnak.

3. A kormánykerék elfordítása

Utolsó lépésként parkolja le az autót, és néhányszor fordítsa el mindkét irányba a kerekeket, közben pedig hallgassa meg, hogy hall-e zajt a gömbcsuklókból.

A gömbcsuklók szemrevételezéses ellenőrzése

Miután vezetés közben ellenőrizte a gömbcsuklókat, itt az ideje a szemrevételezéses és a fizikai vizsgálatnak. Mielőtt hozzáfogna a művelethez, győződjön meg arról, hogy kéznél vannak a következő szerszámok:

  • Emelő
  • Emelőbak
  • Zseblámpa
  • Feszítővas
  • Kerékanyakulcs
  • Fatömbök és kerékékek

A szemrevételezéses és a fizikai vizsgálat a következő lépésekből áll:

1. A gumiabroncskopás ellenőrzése

A laza gömbcsuklók nem tartják a helyén a felfüggesztést vezetés közben. Ez felgyorsítja a gumiabroncskopást, mivel a gumi futófelület egyenetlenül ér a talajhoz. Ha csipkéződést (vagyis egyenetlen kopásfoltokat) észlel a gumiabroncson, vagy azt veszi észre, hogy a kerekek eleje kifelé mutat (kerékszéttartás), akkor a gömbcsuklók valószínűleg további vizsgálatot igényelnek. Ha azonban a gumiabroncs kopása mindkét oldalon azonos mértékű, akkor a probléma valószínűleg nem a gömbcsuklókkal, hanem az alacsony keréknyomással kapcsolatos.

2. A kerékanyák meglazítása

Lazítsa meg a kerékanyákat. Ennek célja, hogy anélkül forgathassa a kereket a tengelyen, hogy azt teljesen eltávolítaná.

3. Emelővel emelje meg az autót, és helyezzen kerékékeket a kerekek mögé

Emelővel emelje meg az autó elejét, és helyezze emelőbakokra. Tegyen kerékékeket vagy fatömböket a hátsó kerekek mögé, hogy megakadályozza az autó elgurulását. Így könnyebben tesztelhetők a gömbcsuklók.

4. A gumiabroncs mozgatása a tengelyen

Fogja meg a gumiabroncs tetejét és alját, és mozgassa befelé és kifelé, a kerék tengelye mentén. Ha a gömbcsuklók jól működnek, ekkor semmilyen vagy csak kicsi holtjáték tapasztalható.

Mire figyeljen?

Zaj és holtjáték felül – ez a felső gömbcsukló problémáját jelzi.

Zaj és holtjáték alul – ez az alsó gömbcsukló problémáját jelzi.

5. A kerék eltávolítása

Távolítsa el a kereket, és zseblámpával szemrevételezze a felső és alsó gömbcsuklókat.

Mire figyeljen?

Lát rozsdásodásra utaló jelét, sérülést a porvédőn, szivárgó kenőanyagot vagy más lehetséges problémát? Ha igen, akkor valószínűleg időszerűvé vált a gömbcsukló cseréje.

6. A gömbcsukló kiemelése

A feszítővassal próbálja meg szétfeszíteni az alsó lengőkart és a kormánycsuklót (a gömbcsuklóval összekapcsolt két alkatrészt).

Mire figyeljen?

A túl nagy holtjáték és mozgás, illetve a kattogó hang annak a jele, hogy a gömbcsuklók túl lazák.

7. A kerék visszahelyezése

Miután végzett a gömbcsukló szemrevételezésével és tesztelésével, cserélje ki a kereket, engedje le az autót és húzza meg a kerékanyákat.

8. A művelet megismétlése a többi kerék esetében

Miután végzett az első kerékkel, a 2–7. lépésekkel ellenőriznie kell a többi hármat is.

Minőségi gömbcsuklók

A gömbcsuklók cseréjekor fontos, hogy figyeljen a minőségre – végső soron a gömbcsuklóknak kell megtámasztania a teljes autó súlyát.

A MOOG a minőségi, prémium gömbcsuklók átfogó kínálatát biztosítja minden márkához és típushoz. Próbálja ki az alkatrészkeresőnket, hogy megtalálja az autójához megfelelő gömbcsuklókat.

A MOOG TV felületén megtudhatja, hogyan kerülheti el a gömbcsuklók kopásos elhasználódását

 

A cikk tartalma csak tájékoztatásul szolgál, és nem helyettesíti a szakmai tanácsokat, amelyeket egy képzett szakembertől vagy autószerelőtől kaphat. Javasoljuk, hogy az itt felvetett témákkal kapcsolatos kérdéseivel forduljon egy képzett szakemberhez vagy szerelőhöz. A MOOG semmilyen körülmények között nem felelős a tartalmak felhasználásából fakadó esetleges veszteségekért vagy károkért.

Kapcsolódó történetek
Betöltés...