Skip Navigation

Válasszon nyelvet

AZ ÖSSZEKÖTŐ-STABILIZÁTOROK HELYES
FELSZERELÉSI POZÍCIÓJA

TUDTA? Tanácsok szakembereknek

A lengőrudak gömbcsapjai 150°-os szögben állnak (amely csupán 30°-kal kisebb, mint egy teljesen szimmetrikus alkatrész esetében), ezért könnyen előfordulhat, hogy fordítva, a jobb és a bal oldali pozíció felcserélésével szerelik fel őket. Nincs szükség túl nagy erőfeszítésre a helytelen felszereléshez. A hiba rövidesen kopogó hangokat vált ki, és a gömbcsap akár ki is eshet a házból.

 

ÁTTEKINTÉS

Némelyik lengőrúd első pillantásra szimmetrikusnak tűnhet, de valójában meghatározott irányban, jobb vagy bal oldali pozícióban kell őket felszerelni. A beszerelők ezt időnként figyelmen kívül hagyják.

 

ALKALMAZÁSI TERÜLET PÉLDÁI

MERCEDES C-OSZTÁLY [W204] 2007–2014 ELSŐ TENGELYE

A Moog javasolja az alkatrészek bal vagy jobb oldali felszerelési pozíciójának gondos ellenőrzését a felszerelést megelőzően. Az ellenőrzést könnyen elvégezheti, ha az elülső gömbcsapot maga elé tartja.

  • Ha a hátulsó gömbcsap az óramutató járásával ellentétes irányba van elfordulva 150°-kal (7 óra irányában), akkor az egy ME-LS-5678-as alkatrész, és a bal oldalra kell felszerelni.
  • Ha a hátulsó gömbcsap az óramutató járásával megegyező irányba van elfordulva 150°-kal (5 óra irányában), akkor az egy ME-LS-5679-es alkatrész, és a jobb oldalra kell felszerelni.

AUDI A6 [C6] 2004–2010 ELSŐ TENGELYE

Egy másik tipikus példa az Audi A6 lengőrúdja, amelyet a nyíl irányának megfelelően kell elhelyezni a lengéscsillapító villáján.

 

A fordított felszerelés minden esetben a csapágyperselyek idő előtti kopásához vezet.


Böngésszen a műszaki témájú cikkei között, és bővítse műszaki ismereteit a Garage Gurus segítségével.


A cikk tartalma csak tájékoztatásul szolgál, és nem helyettesíti a szakmai tanácsokat, amelyeket egy képzett szakembertől vagy autószerelőtől kaphat. Javasoljuk, hogy az itt felvetett témákkal kapcsolatos kérdéseivel forduljon egy képzett szakemberhez vagy szerelőhöz. A MOOG semmilyen körülmények között nem felelős a tartalmak felhasználásából fakadó esetleges veszteségekért vagy károkért.

Kapcsolódó történetek
Betöltés...