Skip Navigation

Válasszon nyelvet

EGYSZERŰ GÉPJÁRMŰ-ÚTMUTATÓ:
A KORMÁNY-RENDSZER MŰKÖDÉSE

Miért reagál némelyik autó kiemelkedően jól a vezető mozdulataira? Ha az uralma alatt tart egy jól irányítható autót, biztonságban érezheti magát – és a kormánykerék reflexszerű elfordítása és a kormánykorrekciók is hatékonyabbak. A kormánykerék legkisebb mozdulatának is könnyedén és precízen kell irányítania a kormányrendszert. A kiváló irányíthatóság érdekében a megfelelően kialakított felfüggesztésen túl jó minőségű kormányrendszerre és kormányműalkatrészekre is szükség van. Ha szeretné megismerni a kormányrendszer felépítését és az irányíthatóságban, az úttartásban és a vezethetőségben betöltött szerepét, ez az egyszerű áttekintés a segítségére lesz.

A kormányrendszer funkciója 

A kormánykerék elforgatásakor az autó reagál. De hogyan teszi lehetővé az autók kormányrendszere a zökkenőmentes előrehaladást? A kormányrendszert felépítő alkatrészek a kormányoszlopon keresztül továbbítják a kormánykerék mozgását a kerekek balra és jobbra való elfordításához – bár az autó kerekei nem ugyanolyan szögben fordulnak el. 

A népszerű fogasléces kormányrendszer 

A manapság használt legtöbb autó, kisteherautó és szabadidőautó fogasléces kormányrendszerrel van felszerelve. Ez átalakítja a kormánykerék forgó mozgását a kerekek elfordításához és az út követéséhez szükséges lineáris mozgássá. A rendszer része egy fogaskerék (a kormányfogaskerék), amelynek a fogai egy rúd (a fogasléc) fogaihoz kapcsolódnak. A kormánykerék nagyívű mozgását a kerekek apró, precíz fordulataivá alakítja, így a vezető közvetlenül, megbízhatóan irányíthatja az autót.

Rack and pinion steering system

Hogyan befolyásolja a szervokormányzás a fogaslécet?

Aki manapság vezet, valószínűleg a szervokormányzáshoz van szokva. A mai autók, különösen a teherautók és a haszongépjárművek, szervokormányzási vagy más néven szervomotoros kormányzási funkcióval rendelkeznek. Ez (hidraulikus vagy elektronikus úton) többletenergiát biztosít a kerekek elfordításához, így a parkolás és a manőverezés jóval könnyebb, mint manuális erővel. A szervokormányzás részben módosítja a fogasléchajtás működését, hiszen egy további, a motor által hajtott szivattyú vagy elektromotor segíti a kormányrendszert.

A kisebb erőkifejtés a szervokormányzás egyetlen előnye? A rendszer segítségével nagyobb fokozaton irányíthatja a kormányművet, vagyis a kormánykerék kisebb mértékű elfordításával a kerekek jobban elfordulnak (kevésbé van szükség a kormánykerék ütközésig való elforgatására). Ennek köszönhetően rövidül a reakcióidő, és a kormányzás még pontosabb lehet. A forgalmas utakon és a dugókban így könnyebb a többi jármű közvetlen közelében manőverezni. Ha a jármű bármilyen sebesség, körülmény vagy kritikus helyzet esetén teljes mértékben irányítható, kisebb eséllyel következnek be balesetek. 

Milyen alkatrészekből áll az autók kormányrendszere?

A jó minőségű kormányműalkatrészek az autó gyártójától és típusától függetlenül hozzájárulnak a tökéletes vezetési élményhez. A MOOG által gyártott, prémium minőségű fogaslécalkatrészek között axiális rudak, kormányösszekötő gömbfejek, kormánytolórudak, vezetőkarok, porvédőharmonika-készletek, kormányösszekötő szerelvények és kerékcsapágyak egyaránt megtalálhatók.

The components of the steering system

Ezek a kormányműalkatrészek robusztusak és strapabírók, ezért erősek és tartósak is. Ha olyan alkatrészeket választ, amelyek megfelelnek az eredeti alkatrészek gyártója által meghatározott műszaki adatoknak, akkor a szerelvény jobban reagál majd, és hosszabb lesz az élettartama.

A négykerék-kormányzás visszatérése 

Az első kerekek forgatásán túl néhány autó kormányrendszere mind a négy kerékhez kapcsolódik. Ez hagyományosan a sport- és luxusautók sajátja, de egyre több olcsóbb autóban is megjelenik.

A négykerék-kormányzás vezérlőegysége az autó hátsó tengelye mögött helyezkedik el, és szükség szerint befolyásolja a hátsó kerekek irányítását. Alacsony sebességnél a kerekek az ellenkező irányba fordulnak, nagy sebességnél azonban mind a négy kerék ugyanabba az irányba való fordul, így nő a stabilitás, és megelőzhető az autó megcsúszása.

Four wheel steering

A jól kidolgozott négykerék-kormányzással jobb irányíthatóság érhető el, mivel a rendszer figyeli a kormányzást, és az autó a vészhelyzetekben is optimálisan reagál. Ez a fajta kormányrendszer az Infiniti, Renault, Honda, Nissan, Mazda és egyéb márkák típusaiban is kezd megjelenni, és egyre többeknek nyújt jobb vezetési élményt az autó reakcióképességének fokozásával, ami egyben biztonságosabbá is teszi a közlekedést. 

Kapcsolódó történetek
Betöltés...