Skip Navigation

Válasszon nyelvet

MEDDIG HASZNÁLHATÓK
A KERÉKCSAPÁGYAK?

A kerékcsapágyak karbantartási igénye alacsony, de idővel ezek is elhasználódnak. Mi a kerékcsapágyak funkciója? Mennyi az élettartamuk? Hogyan hosszabbítható meg az élettartamuk?

Mi az a kerékcsapágy? Mi a funkciója az autóban?

A kerékcsapágy a kerékszerelvény kulcsfontosságú alkatrésze, amely a kereket és a tengelyt kapcsolja össze. Több acélgolyó (görgőscsapágyak) vagy kúp (kúpos csapágyak) található bennük, amelyeket fémgyűrű tart össze. Ennek segítségével a kerék simán, minimális súrlódással foroghat. A kerékcsapágyak biztonsági szempontból kritikus fontosságú alkatrészek, amelyek a sugárirányú és tengelyirányú terhelést viselik, amelyet a gravitációs, gyorsulási, fékezési és kanyarodási erők hoznak létre, ezért ha nem működnek megfelelően, ki kell cserélni őket.

Meddig használhatók a kerékcsapágyak?

A kerékcsapágyak átlagos élettartama 136 000 – 160 000 km. Ez csupán hozzávetőleges érték, a kerékcsapágy tényleges élettartama a kerékcsapágy minőségétől és a működési feltételektől függ.

Miért hibásodnak meg a kerékcsapágyak?

A kerékcsapágy meghibásodásának fő okai a következők:

  • Hibás beszerelés – a nem megfelelő eszközök (például kalapács vagy ütőcsavarkulcs) használata károsíthatja a kerékcsapágy külső vagy belső részét, ami annak idő előtti meghibásodását okozhatja. Ha pedig nem cseréli ki, hanem újból felhasználja a régi tartozékokat (csavarokat, anyákat, rögzítőgyűrűket, sasszegeket, tömítéseket stb.), akkor előfordulhat, hogy a kerékcsapágynak rendellenes vagy nem biztonságos körülmények között kell működnie, a kerékcsapágy elhasználódása felgyorsul, illetve megnő a balesetveszély. 
  • Ütközés okozta sérülés vagy rossz útminőség – a kátyúba hajtásból, a fekvőrendőrökön való áthaladásból és a járdaszegélynek való ütközésből eredő hatások károsíthatják a kerékcsapágyat, lerövidítve annak élettartamát.
  • Rossz minőségű kerékcsapágy – a kerékcsapágynak folyamatosan hatalmas nyomást kell elviselnie. A gyenge minőségű anyagokból készült vagy elégtelen hőkezelésnek alávetett kerékcsapágyak idő előtt elhasználódnak és meghibásodnak.
  • Vezetési körülmények – a mély vízben vagy sárban való haladás miatt meghibásodhatnak a kerékcsapágyak. A víz, sár vagy egyéb szennyeződések (például por vagy útszóró só) a tömítéseken átjutva a csapágyba kerülhetnek, beszennyezve a kenőanyagot, így felgyorsítva a csapágyak elhasználódását.
  • Autó módosítása – a nagyobb vagy szélesebb keréktárcsák felszerelése, alacsonyabb falú külső gumik használata, illetve merevebb lengéscsillapítók vagy hordrugók beszerelése egyaránt nagyobb terhelést jelent a kerékcsapágyakra nézve, így felgyorsíthatja azok elhasználódását. A kerékcsapágyak tartósságának biztosításához csak az autó gyártója által megadott keréktárcsákat, külső gumikat, lengéscsillapítókat és rugókat használja.

Melyek a kerékcsapágyak elhasználódásának tünetei?

A kerékcsapágy elhasználódásának lehetséges tünetei:

  1. Zaj:
    • Zúgó, morajló agy, morgó hang, amely gyorsuláskor vagy kanyarodáskor erősödik.
    • Hangos, folyamatos sivító vagy súrlódó hang hallható, amikor a jármű mozgásban van.
    • Csörömpölő hang hallható egyenetlen úton való haladáskor.
  2. Laza kormánykerék, túl nagy holtjáték (bizonytalan kormányzás);
  3. A kormánykerék rázkódik, amelynek intenzitása a jármű gyorsításakor és kanyarodáskor változik;
  4. Az ABS meghibásodása. Az ABS-rendszerrel kapcsolatos problémákat a kerékcsapágyba beépített ABS-érzékelő meghibásodása is okozhatja. 

Milyen kockázattal jár, ha hibás kerékcsapágyakkal vezet?

Nagyon ritkán fordul elő, hogy a kerékcsapágyak hirtelen és teljesen meghibásodnának az első tünet(ek) észlelése után. 

Ennek ellenére nem javasoljuk, hogy hosszabb ideig vezessen elhasználódott kerékcsapágyakkal. Volt már róla szó, hogy a kerékcsapágy kulcsfontosságú alkatrész, amely összekapcsolja a kereket az autóval, és ennek a kapcsolatnak a meggyengülése súlyos következményekkel járhat a meghajtótengelyre és a kormányrendszerre nézve – nem is beszélve az Ön biztonságáról.

A kerékcsapágyak cseréje

Bár a modern kerékcsapágyakat egyszerűbb beszerelni, mint a korábbi változatokat, a megfelelő beszerelés, a megfelelő eszközök használata és a megadott nyomatékértékek betartása továbbra is elengedhetetlen a maximális teljesítmény, tartósság és biztonság garantálásához. Ezért azt javasoljuk, hogy a kerékcsapágyakat szakképzett autószerelővel szereltesse be, akinek ehhez megfelelő szaktudása és eszközei vannak.  

Minőségi cserealkatrészek

A kerékcsapágyak cseréjekor mindenképpen válasszon minőségi alkatrészeket. A MOOG könnyen beszerelhető, prémium minőségű, hosszú élettartamú kerékcsapágyak teljes választékát kínálja, amelyeket OEM-előírások szerint terveztek, gyártottak, teszteltek és ellenőriztek a maximális teljesítmény és tartósság érdekében.
Fedezze fel a MOOG teljes termékkínálatát, vagy
Tekintse meg a kerékcsapágyakkal kapcsolatos műszaki tippeket.


A cikk tartalma csak tájékoztatásul szolgál, és nem helyettesíti a szakmai tanácsokat, amelyeket egy képzett szakembertől vagy autószerelőtől kaphat. Javasoljuk, hogy az itt felvetett témákkal kapcsolatos kérdéseivel forduljon egy képzett szakemberhez vagy szerelőhöz. A MOOG semmilyen körülmények között nem felelős a tartalmak felhasználásából fakadó esetleges veszteségekért vagy károkért.

Kapcsolódó történetek
Betöltés...