Skip Navigation

Válasszon nyelvet

Mi okozhat szivárgást a fogasléces rendszerben?

A manapság közúti forgalomban használt autók többsége szervorásegítéses, fogasléces kormányrendszerrel van felszerelve. A szervorásegítés megkönnyíti a kormányzást, viszont összetettebbé teszi a kompakt fogasléces rendszert, ami miatt bonyolultabb (és drágább) lehet a javítása.

Ha a fogasléces kormányrendszer szervorásegítéssel van ellátva, kissé megváltozik a kialakítása. Egy dugattyúval ellátott henger lesz behelyezve a fogasléces rendszerbe, és folyadék kerül a dugattyú mindkét oldalára. Ha nyomás alá kerül a folyadék a dugattyú egyik oldalán, az megmozdítja a dugattyút, amely elfordítja a fogaslécet, és segíti a kormányzást.

Mi okozza a szervorásegítéses fogasléces rendszer szivárgását?

Idővel a fogasléces kormányrendszer alkatrészei elkezdhetnek elhasználódni a gyakori használat miatt. Ez a szerelvények meglazulását eredményezheti.

Bár a szervokormányrendszer a csatlakozási pontokon vagy a rugalmas gumitömlők és -vezetékek repedésein keresztül is szivároghat, valószínűbb, hogy a szivárgás a fogasléces rendszer valamelyik tömítésénél kezdődik. A környezeti feltételek és a vezetési stílus a tömítések kiszáradását, összezsugorodását, megrepedését vagy elmozdulását eredményezhetik.

A következő három fő tényező okozhat szivárgásokat: 

  • A tömlők és vezetékek rugalmas gumiból készülnek, amelyek megrepedhetnek;
  • A csatlakozások meglazulhatnak;
  • A kormányoszlop és a fogasléces rendszer közötti, illetve a kormányösszekötő körüli tömítések összezsugorodhatnak, megrepedhetnek, kiszáradhatnak vagy elmozdulhatnak.

Érdemes megemlíteni, hogy a szivárgás a szervokormányrendszerből, nem a fogasléces rendszerből ered. Ez azért van, mert a kormányműfogasléc kenőanyaggal van megkenve.

Honnan tudhatom, hogy a szervorásegítéses fogasléces rendszer szivárog?

A szivárgó kormányfolyadéknak jellemzően égő olajhoz hasonló szaga van, és általában vörös vagy rózsaszín színű. Egy kisebb tócsában láthatja összegyűlni a motor hátulja alatt a földön.

Ha van egy emelője, emelőbakja vagy rámpája, közvetlenül is ellenőrizheti, hogy szivárog-e a fogasléces rendszer. Az autó alól viszonylag egyszerű ellenőrizni a tömlőket, a csatlakozásokat és a tömítéseket.

Biztonságosan vezethető az autó, ha a szervorásegítéses fogasléces rendszer szivárog?

A szivárgás kezdetekor a kormányzás nehézzé és inkonzisztenssé válik, amíg teljesen meg nem hibásodik a rendszer, ahogy a rásegítés megszűnik. Ha ez akkor történik, ha viszonylag egyenes úton halad, nem fog érezni nagy különbséget. Ha azonban kanyarodnia kell, az nem lesz egyszerű és biztonságos, különösen nagy sebességnél. Érdemes megjegyezni, hogy bár a szivárgó rendszer közvetlenül nem okoz ütközést, hozzájárulhat egy incidens bekövetkezéséhez, ha a vezető nem elég erős a nehéz kormányzás végrehajtásához.

Ezenkívül a szervokormányrendszer szivárgása gyorsan súlyos következményekkel járhat. Előidézheti például a kormányműfogasléc vagy a kormányáttétel túlmelegedését.

Javítási lehetőségek szervorásegítéses fogasléces rendszerhez 

A fogasléces rendszer szivárgásait általában drágább javítani, mivel a tömítéseket még a szerelők is nehezen tudják szervizelni. A szivárgások többsége a teljes fogasléces rendszer cseréjével hárítható el, így biztosítva a rendszer megfelelő működését.

Alternatívaként használhatók „szervokormány-szivárgást gátló” termékek. Bár ez jó megoldásnak tűnhet, csak ideiglenes javításnak tekinthető, és a termék a szervokormányrendszerben marad a rendszer következő átöblítéséig. 

Szeretne többet megtudni?

Szeretne többet megtudni az autó karbantartásáról és javításáról? A MOOG TV felületén hasznos videókat, egyértelmű felszerelési útmutatókat és szakértői tippeket talál. 

MOOG TV

 

 

Érdekli a kormányzással és felfüggesztéssel kapcsolatos problémák saját maga által végzett diagnosztizálása? Látogasson el diagnosztikai központunkba.

Diagnosztikai központ felkeresése

 


A cikk tartalma csak tájékoztatásul szolgál, és nem helyettesíti a szakmai tanácsokat, amelyeket egy képzett szakembertől vagy autószerelőtől kaphat. Javasoljuk, hogy az itt felvetett témákkal kapcsolatos kérdéseivel forduljon egy képzett szakemberhez vagy szerelőhöz. A Ferodo semmilyen körülmények között nem felelős a tartalmak felhasználásából fakadó esetleges veszteségekért vagy károkért.

Kapcsolódó történetek
Betöltés...