Skip Navigation

Válasszon nyelvet

HÉT OK, AMIÉRT ÉRDEMES SZERELŐHÖZ FORDULNI

Bár egyes javításokat saját maga is egyszerűen elvégezhet az autóján, bizonyos feladatok túl összetettek ehhez, vagy speciális eszközökre van szükség hozzájuk, így nehéz, időigényes vagy akár veszélyes is lehet, ha saját maga próbálja elvégezni őket. Ilyen esetben tapasztalt autószerelőhöz kell fordulnia. Íme hét figyelmeztető jel arra vonatkozóan, hogy időpontot kellene foglalnia a szervizbe.

Kormányművel és felfüggesztéssel kapcsolatos problémák

A kormányművel kapcsolatos problémák különösen veszélyesek lehetnek, mivel az autó vészhelyzetben nem feltétlenül viselkedik a várt módon. Éppen ezért ilyen probléma észlelésekor azonnal forduljon tapasztalt autószerelőhöz.

Lehetséges problémák: nehezebben mozgó kormánykerék; a kormánykerék laza vagy rázkódik; a kormánykerék balra vagy jobbra húz; az autó gyorsuláskor vagy fékezéskor az egyik vagy másik oldalra dől; a gumiabroncsok egyenetlen vagy idő előtti kopása.

A motor figyelmeztető fénye

185262273

A modern autókban számos érzékelő található, amelyek a jármű több száz rendszerét mérik és monitorozzák. Ha az előre megadott paramétereken kívüli értéket észlelnek, világítani kezd a motor figyelmeztető fénye a műszerfalon. A villogó fény súlyos problémára figyelmeztet. Egyik esetben sem kell pánikba esni, de vigye el autóját egy helyi szervizbe, és vizsgáltassa ki, hogy mi a probléma.

Egyes autók szervizlámpával is fel vannak szerelve, amely emlékezteti a sofőrt, ha esedékes a következő szerviz. Ilyenkor nem kell azonnal időpontot foglalnia egy teljes átvizsgálásra a szervizben, de érdemes megnézni a kézikönyvet vagy a szervizintervallum-nyilvántartást, hogy mikor esedékes átnézetni az autót.

Füst vagy gőz szivárog a motorháztető alól

Először is milyen színű a füst vagy gőz?

Ha fehér színű a gőz, akkor valószínűleg csak túlmelegedésről van szó. Ezt az autó hőmérőjén ellenőrizheti. Ha a mérőműszer a maximális értéket mutatja, álljon félre az autóval, és várja meg, amíg lehűl, mielőtt továbbindulna. Bár ez nem kritikus hiba, de foglaljon időpontot egy szervizbe.

Ha kék színű füstöt lát, azonnal álljon meg, és vontassa az autót egy közeli szervizbe. Kék füstöt az égő olaj okoz, amely jelentősen károsíthatja a motort.

Szivárgások

Az autókat a beletöltött folyadékok (üzemanyag, olaj, hűtőfolyadék stb.) tárolására és felhasználására tervezték. Ha bárhol szivárgást észlel az autón, érdemes minél hamarabb felkeresni egy szervizt. Ezzel nem csupán jelentős javítási költséget spórolhat meg, de azt elkerülheti, hogy a szivárgó folyadékok állatokat mérgezzenek meg.

Akkor vehető észre a szivárgás, amikor az autóval elhagyja a parkolóhelyét. Maradt folt a földön? A hűtőfolyadék világoszöld, az olaj vagy a fékfolyadék pedig sötétvörös/sötétbarna színt hagyhat maga után. Esetleg a kipufogócső helye alatt lát folyadékot? Ha nyáron víz csöpög az elülső utasülés közelében, nem kell aggódnia, valószínűleg az autó légkondicionálójából származik.

Szokatlan zajok

Semmihez nem fogható a motor dübörgése gyorsításkor. Ha viszont furcsa zajokat kezd hallatni az autó, érdemes szerelőhöz fordulni, hogy kiderüljön az oka.

Következzen néhány szokatlan hang, valamint azok esetleges jelentése:

  • Csörömpölő vagy súrlódó hang a jármű alól – a felfüggesztés hibáját jelezheti;
  • Csikorgó vagy súrlódó hang fékezéskor – ellenőrizze a fékeket, különös tekintettel a fékbetétekre, a forgórészekre és a féknyergekre;
  • Kaparó, zúgó hang a kerekek irányából – ellenőrizze a kerékcsapágyakat;
  • Recsegés sebességváltáskor – a sebességváltó hibáját jelezheti;
  • Hangos kipufogózaj – kilyukadhatott a kipufogócső;
  • Sivító hang a motorháztető alól – meglazulhatott egy szíj?
  • A motor hangja nem egyenletes – gyújtáskimaradásra utalhat;
  • Fém érintkezik fémmel – ennek számos oka lehet, érdemes gyorsan kivizsgáltatni.

Rázkódás

Az autó rázkódik vezetés közben? Lehet, hogy a gumiabroncsok cserére szorulnak, vagy újra el kell végezni a futómű-beállítást.

Esetleg fékezéskor rázkódik az autó? Ez a fékekkel, a felfüggesztéssel vagy a kormányművel kapcsolatos problémára utalhat. Ezt szerelőnek kell megállapítania.

Lecsökkent vezetési kényelem

A lecsökkent vezetési kényelem gyakran a felfüggesztéssel kapcsolatos problémák jele. Azt észlelheti, hogy az autó hasmagassága alacsony, a gumiabroncsok a sárvédőívet súrolják, vagy nehezen tud áthaladni a fekvőrendőrökön. Ha a fentiek valamelyikét tapasztalja, javasolt, hogy hamar keressen fel egy szervizt.

MOOG TV

Ha szeretné bővíteni vagy felfrissíteni ismereteit, válassza a MOOG TV-t. A MOOG TV gyakorlatban hasznosítható információkat, hasznos tippeket és áttekinthető útmutatókat kínál, tehát ha többet szeretne megtudni az autója működéséről, ez a legmegfelelőbb forrás.

Ugrás a MOOG TV webhelyére

 


A cikk tartalma csak tájékoztatásul szolgál, és nem helyettesíti a szakmai tanácsokat, amelyeket egy képzett szakembertől vagy autószerelőtől kaphat. Javasoljuk, hogy az itt felvetett témákkal kapcsolatos kérdéseivel forduljon egy képzett szakemberhez vagy szerelőhöz. A MOOG semmilyen körülmények között nem felelős a tartalmak felhasználásából fakadó esetleges veszteségekért vagy károkért.

Kapcsolódó történetek
Betöltés...