Skip Navigation

Válasszon nyelvet

„Intelligens” szervomotorok:
új védelmi vonal a hibás alkatrészekkel szemben

Videót nézni

Ismerje meg, hogyan biztosít a MOOG kiváló minőséget automatizált összeszereléssel és minőség-ellenőrzéssel

 

A járművek kormánymű- és felfüggesztés-alkatrészeinek tervezése és gyártása során elkerülhetetlenek a hibák. Legyen szó gömbcsuklóról, lengőkarról, keresztlengőkarról, axiális rúdról vagy más alkatrészről, ezek elsődleges feladata, hogy a legkülönfélébb működési körülmények között is gondoskodjanak a vezető és az utasok biztonságáról.

Ekkora felelősség mellett fontos tisztában lenni azzal, hogy a gyártók mérnöki tervezésre, alapanyagra és összeszerelésre vonatkozó követelményei megfelelnek-e a mai járművek által támasztott valós igényeknek. Ha nem, akkor mely márkákra és beszállítókra hagyatkozhatnak a beszerelők, hogy az ügyfeleik által megkövetelt és megérdemelt minőséget, teljesítményt, értéket és biztonságot tudják szolgáltatni?

Nyugodtan fordulhatnak a MOOG-hoz, amely a legújabb automatizált összeszerelési és minőség-ellenőrzési technológiákba való befektetéseivel biztosítja, hogy minden kormánymű- és felfüggesztés-alkatrész megfelel a legszigorúbb minőségi és teljesítménybeli követelményeknek. Röviden: a MOOG-doboz garantáltan hibamentes alkatrészeket rejt.

„Azok a gyártók, amelyek elég nagyok és elegendő szakértelemmel rendelkeznek az intelligens automatizálás előnyeinek kihasználásához, könnyedén minőségbeli fölényt érhetnek el kormánymű- és felfüggesztés-alkatrészek összeszerelését és minőség-ellenőrzést kizárólag emberi úton elvégző gyártókkal szemben” – mondta Gultekin Hazer, a Tenneco EMEA-részlegének minőségért felelős ügyvezető igazgatója.

A Tenneco számos intelligens, kifinomult szervomotorokkal és pontos érzékelőkkel ellátott gépet alkalmaz, hogy az Európában összeszerelt MOOG-alkatrészek mindegyike megfeleljen a legfőbb termékjellemzők szűk tűréshatárának. Mindemellett az automatizált összeszerelési folyamatot mesterséges intelligencia (MI) egészíti ki, hogy a robotberendezések ne csak a nem megfelelő alkatrészek azonosítását „tanulják meg”, hanem azt is, hogy hogyan lehet megelőzni a jövőbeli minőségi problémákat.

Amikor a szervomotorok „intelligenssé” válnak

A szervomotor vagy szervomechanizmus egy elektronikus működtetőegység, amely a pozíció, sebesség és nyomaték mérésével vezérli az automatikus gyártási folyamatot. A Tenneco - ezt a technológiát az MI-vel (Mesterséges Intelligencia) kombinálva-  tesz eleget a MOOG-alkatrészek gyártásának két, a minőség szempontjából kritikus feladatának:

  • Az összeszerelési folyamatok 100%-os pontossággal való ismétlése
  • Az egyes folyamatok kulcselemeinek mérése és rögzítése az összeszerelési tűréshatárokon kívül eső alkatrészek azonosítása érdekében

Ezek az „intelligens” szervomotorok komoly előnyt biztosítanak az emberi vezérlésű összeszerelési és vizsgálati folyamatokhoz képest, de nem tekinthetők újdonságnak. Ez a technológia már forradalmasította a gépkocsik, szórakoztatóelektronikai cikkek, orvosi eszközök és számos más termék gyártását. Ezen kategóriák némelyikére különösen szigorú követelmények vonatkoznak, így természetes, hogy gyártásuk során intelligens automatizálást alkalmaznak – és ezért jelenti ez az ideális stratégiát a kormánymű- és felfüggesztés-alkatrészek előállításához is.

A hibamentesség biztosítása a nagyobb biztonság érdekében

A Tenneco intelligens szervomotorok és egyéb automatizált technológiák segítségével távolítja el a gyártásból azokat az alkatrészeket, amelyek esetében a több tucat hibatípus bármelyike jelentkezik. Néhány példa:

  • A műanyag deformálódása
  • Helytelen gyártósori értékek
  • Az alkalmazott erőhatásmintáktól való eltérések

A rendszer minden esetben – legyen szó az alkatrész-összetevők helytelen összeszereléséről, rossz illesztési méretekről vagy egyéb hibákról – automatikusan eltávolítja az alkatrészt a gyártósorról, és végül leselejtezi. A leselejtezés előtt azonban a MOOG mérnökei az intelligens gyártás során folyamatosan generált adatfolyam alapján megállapítják a minőségproblémák alapvető okait, és a hibák újbóli előfordulásának megelőzése érdekében módosítják a folyamatokat. A gyártósor minden egyes „tanulási” ciklussal hatékonyabbá és pontosabbá válik, ami biztosítja a MOOG-alkatrészek kiváló minőségét.

„Nem lehet eléggé hangsúlyozni ennek a képességnek a fontosságát – jelentette ki Gultekin Hazer. – Ha egy gömbcsukló, axiális csukló vagy kormányösszekötő gömbfej valamely jellemzője a tűréshatáron kívül esik, az ügyfél ritkán tudja a járműre való felszerelés előtt azonosítani a problémát.”

MOOG-termékek választásakor a szakember és az ügyfelei is biztosak lehetnek abban, hogy minden alkatrész a lehető legszigorúbb, modern technológiával végzett minőség-ellenőrzéseken esett át.

Kapcsolódó történetek
Betöltés...