Skip Navigation

Válasszon nyelvet

A FELFÜGGESZTÉS PROBLÉMÁINAK GYAKORI JELEI

A felfüggesztési rendszer keményen dolgozik, hogy kényelmesebbé tegye a vezetést az út egyenetlenségeinek kompenzálásával, illetve tapadást biztosítva a lehető legnagyobb mértékben az úton tartja a kerekeket.

De hogyan lehet megállapítani, ha valami baj van a felfüggesztéssel? Bemutatjuk a felfüggesztés problémáinak gyakori jeleit.

A jármű az egyik oldalra húz vezetéskor

Ha azt észleli, hogy az autó az egyik vagy másik oldalra húz vezetéskor, a probléma a gumiabroncsokkal a lengéscsillapítókkal vagy a fékekkel kapcsolatos.

A zökkenőmentes haladáshoz a gumiabroncsokat pontosan be kell állítani (vagyis a kerékdőlést, az utánfutást és a keréktartást). Vizsgálja meg a gumiabroncs futófelületét, hogy egyenletesen kopik-e, illetve ellenőrizze, hogy a gumiabroncsok megfelelően fel vannak-e fújva, mert a túl nagy vagy alacsony gumiabroncsnyomás hatással lehet a stabilitásra vezetéskor.

Ha a probléma továbbra is jelentkezik a gumiabroncsok ellenőrzése után, vizsgálja meg a felfüggesztési rendszert. Lát elhasználódásra vagy sérülésre utaló jeleket a lengéscsillapítókon, a gömbcsuklókon vagy a lengőkarokon? Ha nem biztos benne, hogy mit keres, a legjobb, ha szakképzett szerelőhöz fordul, mivel a felfüggesztési problémák komoly hatással lehetnek a biztonságra

Minden egyenetlenséget érez

A felfüggesztési rendszer egyik fő feladata az út egyenetlenségeinek kompenzálása. Ha elkezdi érezni az út valamennyi egyenetlenségét, az egyértelmű jele annak, hogy probléma van a lengéscsillapítókkal vagy a rugóstagokkal, és ezt ellenőrizni kell.

Ugrálásvizsgálattal ezt egyszerűen ellenőrizheti. Egyszerűen nyomja le az autó motorháztetejét a teljes súlyával. Engedje fel, és számolja meg, hogy hányat ugrál az autó. Ha háromnál többször ugrál, akkor probléma van a lengéscsillapítókkal vagy a rugóstagokkal.

Létezik egy másik vizsgálat is, attól függően, hogy az autóban lengéscsillapítók vagy rugóstagok találhatók-e. Ha az autóban lengéscsillapítók vannak, vizsgálja meg, hogy szivárog-e az ugrálás csillapítására szolgáló folyadék. Ha pedig az autóban rugóstagok vannak, figyelje meg, hogy hall-e kopogó hangot, amikor egyenetlenségeken halad át. 

Az egyik sarok alacsonyan áll

Ha azt észleli, hogy az autó egyik sarka sokkal alacsonyabban áll, mint a többi, akkor valószínűsíthető, hogy ezt egy elhasználódott vagy sérült rugó okozza. Csörömpölő hangot is hallhat, amikor egyenetlenségeken vagy mély kátyún halad át.

Ennek ellenőrzéséhez először győződjön meg arról, hogy a gumiabroncsok megfelelően és egyenlő mértékben vannak felfújva. Ha még mindig úgy tűnik, hogy az egyik sarok lóg, nyomja le az autó motorháztetejét a teljes súlyával, és hallgassa meg, hogyan reagál a felfüggesztés. A nyikorgó vagy csikorgó hang megerősíti, hogy ellenőriztetnie kell a felfüggesztést egy szerelővel.

Lesüllyedés, billenés és/vagy leülés 

Az autó:

  • Előrebukik (vagyis előre dől) fékezéskor?
  • Oldalra billen (vagyis egyik oldalról a másikra dől) kanyarodáskor?
  • Hátraül (vagyis hátra dől) gyorsításkor?

Ha legalább az egyik kérdésre igennel válaszolt, előfordulhat, hogy probléma van a lengéscsillapítókkal vagy a rugóstagokkal. Ezt egyszerűen ellenőrizheti ugrálásvizsgálattal (lásd fent). Ha probléma van a lengéscsillapítókkal vagy a rugóstagokkal, javasolt a lehető leghamarabb szerelőhöz vinni az autót, mert veszélyes elhasználódott vagy sérült lengéscsillapítókkal vagy rugóstagokkal vezetni.

Nehézkes kormányzás

Ha a kormányzás nehézkessé válik, különösen alacsony sebességgel való haladáskor, az azt jelenti, hogy probléma lehet a felfüggesztési vagy a kormányrendszerrel. Ennek oka lehet a kormányszervo-folyadék alacsony szintje, meghibásodott kormányszervo-szivattyú, szivárgó szervokormány-fogasléc vagy elhasználódott lengőkar-csapágypersely.

Mivel veszélyes úgy vezetni, hogy a kormánymű nem működik megfelelően, a legjobb, ha a lehető leghamarabb ellenőrizteti ezt egy szerelővel.

Olajos lengéscsillapítók

A szakemberek azt javasolják, hogy rendszeres időközönként ellenőrizze szemrevételezéssel a felfüggesztési rendszert. Ha azt észleli, hogy a lengéscsillapítók vagy a rugóstagok felületén kenőanyag vagy olaj látható, akkor valószínűsíthető, hogy szivárog belőlük a folyadék. Ez azt jelenti, hogy szükség esetén nem fognak optimálisan működni, ezért jó ötlet, ha ellenőrizteti őket egy szerelővel.

Ismerje meg a MOOG TV-t

Ha azt tervezi, hogy ellenőrzi a felfüggesztési rendszert, karbantartást végez vagy kicserél bizonyos alkatrészeket, a MOOG TV-n tájékozódhat ezekről. A MOOG TV felületén hasznos információkat, érdekes tippeket és áttekinthető videós bemutatókat talál, tehát ha többet szeretne megtudni az autója gondozásáról, ez a legmegfelelőbb forrás. 

A MOOG TV felkeresése


A cikk tartalma csak tájékoztatásul szolgál, és nem helyettesíti a szakmai tanácsokat, amelyeket egy képzett szakembertől vagy autószerelőtől kaphat. Javasoljuk, hogy az itt felvetett témákkal kapcsolatos kérdéseivel forduljon egy képzett szakemberhez vagy szerelőhöz. A MOOG semmilyen körülmények között nem felelős a tartalmak felhasználásából fakadó esetleges veszteségekért vagy károkért.

Kapcsolódó történetek
Betöltés...