Skip Navigation

Válasszon nyelvet

MENNYIBE KERÜL AZ AUTÓ FELFÜGGESZ TÉSÉNEK JAVÍTÁSA?

A felfüggesztési rendszer gondoskodik a sima haladásról, és keményen dolgozik, hogy ellensúlyozza az útfelszín egyenetlenségeit. A felfüggesztés az alváz része, és rugók, lengéscsillapítók, rugóstagok, valamint rudazatok, csapágyak és gömbcsuklók alkotják. A felfüggesztés alkatrészei idővel elhasználódnak, szivárogni kezdenek, meghajlanak vagy eltörnek, ami különböző biztonsági problémákat idézhet elő. Fontos kicseréltetni ezeket az alkatrészeket, mielőtt késő lenne. De mitől függ ennek a költsége? 

Információk a felfüggesztés javítási költségét befolyásoló tényezőkről:

1. Az autó márkája és típusa 

A felfüggesztés javítási költsége az autó márkájától, típusától és évjáratától függ. A luxus- vagy nagy teljesítményű járművek (például utcai terepjárók vagy nagyobb szedánok) javítása jellemzően drágább. De ha egy régi autóról van szó, amelynek rozsdás az alváza, időigényes lehet hozzáférni az alkatrészekhez és eltávolítani azokat, ami szintén növelheti a költségeket.

2. A károsodás jellege és a cserélendő alkatrészek

Nehéz megbecsülni a felfüggesztés átlagos javítási költségét. A költségeket befolyásolja maga az alkatrész (amely lehet olcsóbb márkájú, vagy akár az eredeti alkatrésznek megfelelő minőségű felfüggesztési alkatrész) ára, a munkadíj, illetve a csere bonyolultsága. 

Ne feledje, hogy a felfüggesztési alkatrészeket általában párosával kell cserélni. Ezt azt jelenti, hogy például egyszerre cserélik a bal és jobb oldali rugóstagokat. Az is gyakori, hogy az első és hátsó alkatrészeket egyidőben cserélik. Ez az autó egyensúlyának és stabilitásának megtartása érdekében történik, hogy a régi vagy részben elhasználódott alkatrészek ne tegyék ki túlzott terhelésnek az új alkatrészeket. 

Ha csak az egyik oldalon történne csere, az felborítaná az egyensúlyt: a cserével nem érintett oldalon fokozott igénybevétel jelentkezne, csökkentve az alkatrész várható élettartamát.

A felfüggesztés alkatrészeinek cseréje után futómű-beállításra is szükség lehet, ami tovább növeli a javítási költségeket. Ellenőrizze a kezelői kézikönyvben, hogy javasolt-e a futómű-beállítás. A legkisebb beállítási hiba is a gumiabroncsok idő előtti kopását okozhatja, illetve veszélyezteti a kormánymű és a felfüggesztés alkatrészeinek épségét. 

3. A közeli szerviz

A javítási költségek térségenként és szervizenként jelentősen eltérhetnek, ezért fontos előzetesen telefonon érdeklődni arról, hogy várhatóan mennyiért vállalják a felfüggesztés javítását a különböző helyi szervizek. Egy új felfüggesztési rendszer beállítása összetett feladat. A csere után számítógépes tesztekre és diagnosztikára lehet szükség az optimális beállítások megtalálásához. 

4. A felfüggesztési alkatrészek márkája

Kérdezze meg a szerelőt, hogy milyen márkákat ajánl. Gyártónként jelentős eltérések lehetnek az alkatrészek árai között. Ez függ a felhasznált anyagok minőségétől, a kialakítástól és az esetleges termékinnovációktól, amelyek hatékonyabbá vagy tartósabbá teszik az adott alkatrészt. Csábító lehet a gondolat, hogy a legolcsóbb cserealkatrészeket válassza. A megbízható felfüggesztésialkatrész-márkákkal viszont valószínűleg több pénzt takarít meg hosszú távon, mivel ezek tartós, jó ár-érték arányú alkatrészeket kínálnak.

5. Autóbiztosítás

Nézzen utána, hogy biztosítása fedezi-e a felfüggesztés javítását. Ez a javítás okától függ: ütközés vagy karambol miatt van rá szükség, vagy általános elhasználódás okán? A normál biztosítások nem fedezik az általános elhasználódás miatti javításokat, de ha önhibáján kívül történt meghibásodás (például egy csúf kátyúba való hajtás után elállítódtak vagy sérültek az alkatrészek), akár fizethet is a biztosító.

A biztosítási kötvények között jelentős eltérések lehetnek, egyesek az alkatrészek árán kívül a munkadíjat is fedezik, mások csak a cserealkatrészek költségét.

Ne halogassa a felfüggesztés alkatrészeinek cseréjét, ha azt gyanítja, hogy szükség van rá. A felfüggesztés javításával elkerülheti a további problémák kialakulását a későbbiekben, továbbá biztonságos, maximális hatékonysággal üzemelő autóban utazhat. 


A cikk tartalma csak tájékoztatásul szolgál, és nem helyettesíti a szakmai tanácsokat, amelyeket egy képzett szakembertől vagy autószerelőtől kaphat. Javasoljuk, hogy az itt felvetett témákkal kapcsolatos kérdéseivel forduljon egy képzett szakemberhez vagy szerelőhöz. A MOOG semmilyen körülmények között nem felelős a tartalmak felhasználásából fakadó esetleges veszteségekért vagy károkért.

Kapcsolódó történetek
Betöltés...