Skip Navigation

Válasszon nyelvet

Egyszerű útmutató:
a gömbcsuklók cseréjének fontossága és módja

A gömbcsuklók meghibásodása nem gyakori, de bukkanókon, egyenetlen útfelszínen való több évnyi vezetés után felmerülhet ez a probléma. A törött gömbcsukló állhat a rejtélyes kopogó hang mögött, vagy okozhatja az autó sodródását is. A gombcsuklók kopása pedig komoly hatással van a kormányműre és a felfüggesztésre. Ha egy gömbcsukló végleg tönkremegy, akár még le is eshet a kerék az autóról. Már a gondolat is ijesztő! De mik azok a gömbcsuklók, és mikor kell őket cserélni?

ball-joint-diagram

 A gömbcsukló feladata

A gömbcsuklók kötik össze az autó kerekeit a felfüggesztési rendszerrel, és teszik lehetővé az együttes mozgásukat. Ahogy a nevük is sugallja, forgáspontként működnek az emberi csípőízülethez hasonlóan. A gömbcsuklók egy csapágyból és egy perselyből állnak, amelyeket szorosan körbevesz egy megkent burkolat. A gömbcsuklók kötik össze a lengőkart a kormánycsuklókkal, és lehetővé teszik a felfüggesztés sima, egyenletes mozgását. A legtöbb autó első felfüggesztésén megtalálhatók legalább az alsó gömbcsuklók, de néhány esetben a felsők is.

Miért van szükség a gömbcsuklók cseréjére?

A beléjük jutott szennyeződések és törmelékek, valamint a kenőanyag szivárgása miatti kenéshiány károsítják a gömbcsuklókat. Mindemellett a rozsdásodás és az általános kopás a felfüggesztés ezen alkatrészeit sem hagyja érintetlenül. A károsodás túlzott holtjátékhoz és meglazuláshoz vezet (a járműgyártó által meghatározott műszaki adatokat meghaladó mértékben). Az ép gömbcsuklók könnyed oldalirányú mozgást tesznek lehetővé, de nem szabad lötyögniük vagy fel-le ugrálniuk. Ha ilyet tapasztal, az egyértelműen jelzi arra, hogy eljött a gömbcsuklók cseréjének az ideje.

Új gömbcsukló Kopott gömbcsukló Kopott gömbcsukló


Ügyeljen a gömbcsuklók elhasználódásának következő jeleire:

  • döngő, kopogó hangok, különösen bukkanókon való áthaladáskor
  • nyikorgó vagy csikorgó hangok a felfüggesztés mozgásakor
  • oldalirányú sodródás
  • remegő kormány vagy nagy holtjátékú kormányzás
  • a gumiabroncs egyenetlen vagy idő előtti kopása vagy csipkéződése

A gömbcsuklók ellenőrzése 

Ha gömbcsukló kopásának a gyanúja merül fel, az autót a lehető leghamarabb át kell vizsgálni. A gömbcsuklók cseréje nem egyszerű, mert nehézkes hozzájuk férni és felszerelni őket – különösen, ha régebbiek és rozsdásak. Egyes autókon a gömbcsukló be van építve a lengőkarba. Ha nem ismeri a felfüggesztés és a kerekek rendszerét, javasolt ellátogatni egy szervizbe, és szakemberrel elvégeztetni az ellenőrzést.

A gömbcsuklók élettartama

A gömbcsuklók tartósak, ezért gyakran megfeledkeznek róluk. De idővel ezek az alkatrészek is elkopnak, és általában rövidebb az élettartamuk, mint a járműé. Ne feledje, hogy a bukkanók és a kanyargós utak különösen igénybe veszik a gömbcsuklókat, ezért az élettartamuk függ a jármű futásteljesítményétől és a vezetési körülményektől.

Az autó két oldalán hasonló mértékben kopnak a gömbcsuklók, ezért gyakran készletekben vagy párosával cserélik őket.

Bizonyos gömbcsuklók tovább bírják? 

Igen! Nem minden gömbcsukló egyforma. A prémium alapanyagokból gyártott, innovatív kialakítású alkatrészek erősebbek és tartósabbak. A MOOG-gömbcsuklók elsőrendű anyagokból készülnek, amelyek ellenállóbbak a magas hőmérséklettel, a szennyeződésekkel és a roncsolódással szemben. A nagyobb szilárdság érdekében a házak egy darabból álló, finomszemcsés acélötvözetből készülnek.

TIPP: A rossz minőségű acélból vagy gyengébb hőkezeléssel gyártott gömbcsuklók ára alacsonyabb, azonban akár 50%-kal is csökkenthetik az alkatrész élettartamát.

A gömbcsuklók fontos szerepet játszanak az autók kormányművének és felfüggesztésének működésében, és hosszú lehet az élettartamuk. A rossz állapotú gömbcsuklók azonban jelentős kárt okozhatnak, a teljes meghibásodásuk pedig végzetes következményekkel járhat. Ha bizonytalan az autója gömbcsuklóinak állapotát illetően, vegye fel a kapcsolatot egy szervizzel, és kérjen jó minőségű cserealkatrészeket.

Fedezze fel hosszú élettartamú alkatrészeinket és a gömbcsuklók cseréjét leegyszerűsítő problémamegoldó eszközeinket.

Bővebben

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK


Hét ok, amiért érdemes szerelőhöz fordulni


Bővebben


Mennyibe kerül az autó felfüggesztésének javítása?


Bővebben


Az autó kormányrendszerének működése: egyszerű útmutató

492988150
Bővebben